Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 05-16-2022, 01:19 PM   #1
Lt. JG
 
Join Date: Feb 2022
Posts: 46
Default Drive oil

So apparently I'm losing drive oil somewhere. Speedo isn't working either. Boat is in water so a little difficult to fully troubleshoot.

Would the two things likely be related ?
__________________

Chamilun is online now   Reply With Quote
Old 05-16-2022, 02:54 PM   #2
Admiral
 
mmwjr's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Essex, Maryland
Posts: 9,408
Default

No they are completely isolated from each other. Are you finding gear lube in the bilge or seeing a sheen on the water at the back of the boat? The speedo could be a blockage of the pickup on the leading edge of the drive.
__________________

__________________
1997 2400 SCR
5.7 Vortec / Bravo 2

Mike
mmwjr is online now   Reply With Quote
Old 05-16-2022, 07:22 PM   #3
Lt. JG
 
Join Date: Feb 2022
Posts: 46
Default

I filled it to about 75% give or take and had the boat out. Checked it the other day and was down to about 20%. So I refilled but it has a chocolate milk appearance as if water is getting mixed in. Maybe the level dropped as it got recirculated (?)
Chamilun is online now   Reply With Quote
Old 05-16-2022, 07:24 PM   #4
Lt. JG
 
Join Date: Feb 2022
Posts: 46
Default

Andy hope is to fix the speedo next time it's out of the water. May be end of season
Chamilun is online now   Reply With Quote
Old 05-16-2022, 08:39 PM   #5
Admiral
 
mmwjr's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Essex, Maryland
Posts: 9,408
Default

You have a leak that is letting water into the drive and it will not last the season. The boat needs to be pulled now and the drive resealed. Also look at the condition of the lube line on the outside of the transom assembly as it may be the source of the leak. Hopefully the gears and bearings are not already damaged.
__________________
1997 2400 SCR
5.7 Vortec / Bravo 2

Mike
mmwjr is online now   Reply With Quote
Old 05-17-2022, 12:29 AM   #6
Captain
 
donald's Avatar
 
Join Date: Jun 2016
Location: Mn.
Posts: 619
Default

+1 On what Mike said.
Don
__________________
1995 Maxum 2400 SCR 5.7 A1 G2 LUNA DE MIEL
1988 Bayliner 2455 5.0 IO (sold)
1987 Seaswerl 18ft C. Cabin 4.3 IO(lost in fire)
1998 Alumacraft 170 Trophy Mariner 100hp/Evinrude 9.9hp
donald is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2022, 01:56 AM   #7
Lt. JG
 
Join Date: Feb 2022
Posts: 46
Default

So....boat started making knocking sound when going over 2krpm. Figure something is messed up. Pulled out of water. Should I drain oil from outdrive and see what it looks like? Or just take it apart and see what I find
Chamilun is online now   Reply With Quote
Old 06-14-2022, 12:12 PM   #8
Admiral
 
mmwjr's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Essex, Maryland
Posts: 9,408
Default

Are you certain the knock is from the drive and not the gimbal bearing or engine? I would pull the boat and drain the gear lube to see what it looks like. Then remove the drive and run the engine for a few minutes to see if the knock is gone. If it is then it’s either the drive or the gimbal bearing.
__________________
1997 2400 SCR
5.7 Vortec / Bravo 2

Mike
mmwjr is online now   Reply With Quote
Old 06-14-2022, 12:14 PM   #9
Lt. JG
 
Join Date: Feb 2022
Posts: 46
Default

I could feel the drive almost slipping. Like a slipping transmission or something. Then the knocking started
Chamilun is online now   Reply With Quote
Old 06-14-2022, 02:56 PM   #10
Admiral
 
mmwjr's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Essex, Maryland
Posts: 9,408
Default

Quote:
Originally Posted by Chamilun View Post
I could feel the drive almost slipping. Like a slipping transmission or something. Then the knocking started
Most likely the drive is trash. Slipping would be the dog clutch, not sure about the knock but there is metal filing throughout the drive now and probably rust due to the water. Gears and bearing hate both of these.
__________________
1997 2400 SCR
5.7 Vortec / Bravo 2

Mike
mmwjr is online now   Reply With Quote
Old 06-19-2022, 04:50 PM   #11
Lt. JG
 
Join Date: Feb 2022
Posts: 46
Default

Ok. Drained the oil and is was milkshakey but not terrible. Some metal shavings fine on the drain plug but again. Not terrible. But there's a sort of knock coming from where the trim attaches . Like it's a spun transmission. I assume this is the lower unit that is bad ?
Chamilun is online now   Reply With Quote
Old 06-19-2022, 05:26 PM   #12
Admiral
 
mmwjr's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Essex, Maryland
Posts: 9,408
Default

Remove the lower to see if the noise goes away. Only run for a minute or two since you won’t have cooling. If it still knocks pull the upper and try again.
__________________
1997 2400 SCR
5.7 Vortec / Bravo 2

Mike
mmwjr is online now   Reply With Quote
Old 06-19-2022, 09:13 PM   #13
Lt. JG
 
Join Date: Feb 2022
Posts: 46
Default

If you put in drive and then prop by hand. Should there. E a loud noise like a hammer is striking a piece of steel!
Chamilun is online now   Reply With Quote
Old 06-19-2022, 09:17 PM   #14
Lt. JG
 
Join Date: Feb 2022
Posts: 46
Default

That noise is from lower assembly. Removed top view cover and gears etc look fine
Chamilun is online now   Reply With Quote
Old 06-20-2022, 12:00 AM   #15
Admiral
 
mmwjr's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Essex, Maryland
Posts: 9,408
Default

First drive must be trimmed down then in forward the prop should turn freely one direction without noise and not be able to turn in the other direction. Then put the drive in reverse and it should turn the other direction.
__________________
1997 2400 SCR
5.7 Vortec / Bravo 2

Mike
mmwjr is online now   Reply With Quote
Old 06-20-2022, 12:26 AM   #16
Lt. JG
 
Join Date: Feb 2022
Posts: 46
Default

Its clicking the clutch gear or whatever when I spin it. And I can hear that knocking noise when running on hose. Gonna split it sometime this week and see if noise goes away.
Chamilun is online now   Reply With Quote
Old Today, 06:47 PM   #17
Lt. JG
 
Join Date: Feb 2022
Posts: 46
Default

Ran it again after replacing oil and all noises etc were gone...hmm. So removed the outdrive completely. I think I should have removed the gear selector (?). See attached. What did I mess up here ?
Chamilun is online now   Reply With Quote
Old Today, 06:48 PM   #18
Lt. JG
 
Join Date: Feb 2022
Posts: 46
Default

see pic attached
Attached Thumbnails
PXL_20220702_183939658.jpg  
Chamilun is online now   Reply With Quote
Old Today, 11:36 PM   #19
Admiral
 
mmwjr's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Essex, Maryland
Posts: 9,408
Default

On the right is the shift cable end, square bar; rotate it clockwise until two forks are at the 9 o’cLock position. Then position the center shift mechanism so the roller is between the forks.
__________________
1997 2400 SCR
5.7 Vortec / Bravo 2

Mike
mmwjr is online now   Reply With Quote
Old Today, 11:41 PM   #20
Lt. JG
 
Join Date: Feb 2022
Posts: 46
Default

Thank you


Gonna attempt to pressure test it soon to see how the water was intruding
__________________

Chamilun is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT. The time now is 11:44 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.