Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 07-25-2016, 12:24 AM   #1
Ensign
 
Join Date: Jul 2016
Posts: 2
Default Maxum 3100se 2005 - toilet function

Hi folks,

New to the forum and to Maxum boats, we just picked up a terrific 3100, the hull and accommodation is in terrific shape however we have experienced two problems since taking her out.

Problem 1 was that the starboard engine spun a bearing after one of the oil filter pipes burst and filled the bilge with oil (totally tragic but we're dealing with that)

Problem 2 and one I hope I can fix on my own is the holding tank. Now, the toilet works brilliantly but the two switches I was advised by the previous owner that discharges the holding tank just don't seem to do anything, is there another button, switch, valve etc that I need to activate here? The owner has a receipt for a new macerator installed in the last couple of months.

Hopefully something simple.

Best wishes,

Stan
__________________

Captaineco is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2016, 02:07 AM   #2
Admiral
 
mmwjr's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Essex, Maryland
Posts: 7,776
Default

Welcome aboard

Sucks loosing an engine that way.

If the boat is equipped for overboard discharge there should be a y valve. Find the macerator and follow the hose until you find the valve. Guess when you bought the boat you should have had the previous owner go over it with you.
__________________

__________________
1997 2400 SCR
5.7 Vortec / Bravo 2
Mike
mmwjr is online now   Reply With Quote
Old 07-25-2016, 04:13 PM   #3
Admiral
 
Phillbo's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Lake Powell
Posts: 1,283
Default

The valve will be near the transom. I'm not sure where you are located but it is illegal to discharge waste in most areas.I'd suggest you get clarification from your local coast guard.
Phillbo is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2016, 11:18 AM   #4
Ensign
 
Join Date: Jul 2016
Posts: 2
Default

Pleased to report that the new macerator installed by the previous owner was simply missing a wire... it had fallen off. New wire installed and problem solved... now to fix the engine :-/
Captaineco is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2016, 03:48 PM   #5
Admiral
 
mmwjr's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Essex, Maryland
Posts: 7,776
Default

Quote:
Originally Posted by Captaineco View Post
Pleased to report that the new macerator installed by the previous owner was simply missing a wire... it had fallen off. New wire installed and problem solved... now to fix the engine :-/
hopefully the engine fix is just as easy.
__________________
1997 2400 SCR
5.7 Vortec / Bravo 2
Mike
mmwjr is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT. The time now is 03:17 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.