Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 05-03-2021, 06:45 PM   #1
Lieutenant
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 55
Default Wont engage in forward

Hello everyone.. Another year.. another learning curve.. Hope are you all keeping safe and well.

I let an "experienced" friend drive my boat.. not realizing he held the neck of the throttle and accidentally brought the outdrive into trailer height at 3/4 full speed. Unfortunately now its hit and miss if the outdrive will now go into forward gear.. reverse works without issues and thankfully got me back to the slip.

I probably should mention it was due a shift cable adjustment that I haven't gotten round to yet. It stayed in reverse upon returning to neutral previously.

Any advice on where I should start looking? Could the shift cable have been stretched/damaged?

Many Thanks! :-)
__________________

__________________
Proud owner of a Maxum 1800SR year 2001.
Engine: Mercruiser 4.3 LH 1996 carb V6 engine.
Outdrive: Alpha1 Gen2 with 1.8gear
Keen interest in anything electronic or gadget related!
fester is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2021, 07:57 PM   #2
Admiral
 
mmwjr's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Essex, Maryland
Posts: 8,740
Default

Try disconnecting the upper shift cable from the shift bracket on the engine and while tied in you slip see if you can move the shift bracket to shift into forward, neutral and reverse reliably. If not thereís a good chance the drive may be damaged. Any grinding noise?
__________________

__________________
1997 2400 SCR
5.7 Vortec / Bravo 2

Mike
mmwjr is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2021, 11:05 PM   #3
Lieutenant
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 55
Default

Thanks.. The boat is currently out of the water on a trailer.. Can I try this with the cups on or do I need the resistance of the water against the prop?
__________________
Proud owner of a Maxum 1800SR year 2001.
Engine: Mercruiser 4.3 LH 1996 carb V6 engine.
Outdrive: Alpha1 Gen2 with 1.8gear
Keen interest in anything electronic or gadget related!
fester is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2021, 01:09 AM   #4
Admiral
 
mmwjr's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Essex, Maryland
Posts: 8,740
Default

First try to see if the condition exists as is on the trailer and if you are able repeat the issue then yes you can try what I said otherwise youíll need to do it with the boat in the water.
__________________
1997 2400 SCR
5.7 Vortec / Bravo 2

Mike
mmwjr is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2021, 06:11 PM   #5
Lieutenant
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 55
Smile Fixed (I think)

Thanks again MMWJR,

I spun the prop while moving the handle forward and would engage occasionally with the rest resulting in clicking.. With reverse, it locked without any issues.. Doing the same test with the gear cable in my hand and spinning the prop it would lock every time I pushed it in...

I did a shift cable and gear cable adjustment using this video.. and it now locks every time.

Important thing to note: When I did the barrel adjustment on both cables .. it still had the same issue as before however I needed to move the stud from the lowest position to half to engage a full lock on both forward and reverse (5:06 on video above).

It now works on trailer without any issues.. The important test will be out on the water.. Hopefully next weekend if the weather is good..

Many thanks again! How many beers do I owe you for this one?
__________________
Proud owner of a Maxum 1800SR year 2001.
Engine: Mercruiser 4.3 LH 1996 carb V6 engine.
Outdrive: Alpha1 Gen2 with 1.8gear
Keen interest in anything electronic or gadget related!
fester is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2021, 12:57 AM   #6
Admiral
 
mmwjr's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Essex, Maryland
Posts: 8,740
Default

Quote:
Originally Posted by fester View Post
Thanks again MMWJR,

I spun the prop while moving the handle forward and would engage occasionally with the rest resulting in clicking.. With reverse, it locked without any issues.. Doing the same test with the gear cable in my hand and spinning the prop it would lock every time I pushed it in...

I did a shift cable and gear cable adjustment using this video.. and it now locks every time.

Important thing to note: When I did the barrel adjustment on both cables .. it still had the same issue as before however I needed to move the stud from the lowest position to half to engage a full lock on both forward and reverse (5:06 on video above).

It now works on trailer without any issues.. The important test will be out on the water.. Hopefully next weekend if the weather is good..

Many thanks again! How many beers do I owe you for this one?
Glad to have helped, hopefully it works just as well in the water. Spent the day with my Callie at her sons for motherís day crabs.
__________________

__________________
1997 2400 SCR
5.7 Vortec / Bravo 2

Mike
mmwjr is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT. The time now is 02:00 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.