Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 07-22-2019, 04:37 PM   #1
Ensign
 
Join Date: Jul 2018
Location: Berlin, Vermont
Posts: 7
Default Problem with boat starting

Has anyone had the problem of the Maxum not starting, wait awhile and then it starts. I have done all the checks mentioned on line, kill switch, make sure its in gear, batteries working, it is intermittent, can anyone give me some feedback on this. Sometimes it starts right up, other times I have to wait and keep trying until it starts....so frustrating.
__________________

lmw2452 is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2019, 04:50 PM   #2
Admiral
 
mmwjr's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Essex, Maryland
Posts: 7,748
Default

A little more info needed.

Does it crank but not start or not crank?

What engine and year?

Carb or fuel injected?
__________________

__________________
1997 2400 SCR
5.7 Vortec / Bravo 2
Mike
mmwjr is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2019, 12:42 AM   #3
Ensign
 
Join Date: Jul 2018
Location: Berlin, Vermont
Posts: 7
Default

Mike, it's a 1996, 2700 SCR, 454 engine, Carberator. Sometimes it starts right up, other times I turn the key and nothing, and sometimes it starts up but stops. It's very intermittent, but I'm afraid sooner or later it just won't start.

Thank you,
Linda
lmw2452 is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2019, 01:03 AM   #4
Admiral
 
mmwjr's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Essex, Maryland
Posts: 7,748
Default

Linda I believe you have a bad slave soleniod. The symptoms fit. It is located on top of the engine near the engine breaker and cost about $25.

However this is only for the not cranking issue. Not sure if the start and dies is a separate issue until you resolve the no crank. Try replacing the soleniod and report the results.
__________________
1997 2400 SCR
5.7 Vortec / Bravo 2
Mike
mmwjr is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2019, 02:48 AM   #5
Admiral
 
Phillbo's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Lake Powell
Posts: 1,276
Default

Quote:
Originally Posted by lmw2452 View Post
I have done all the checks mentioned on line,, make sure its in gear,
Make sure it is OUT of gear..... Otherwise it will not turn over.
Phillbo is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2019, 11:15 AM   #6
Commander
 
jrsick's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Chesapeake, VA
Posts: 480
Default

Slave solenoid is most likely cause of your problem. If you still have problems after new slave solenoid then ignition switch is next suspect.
__________________
2006 Bayliner BR205
A1 Gen 2 1.47
5.0 carb engine
jrsick is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2019, 03:40 PM   #7
Ensign
 
Join Date: Jul 2018
Location: Berlin, Vermont
Posts: 7
Default

Mike is this a part I can get anywhere, is it a standard part or do I need it specifically or a Maxum? Sorry I'm new at this. Thanks,

Linda
lmw2452 is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2019, 03:40 PM   #8
Ensign
 
Join Date: Jul 2018
Location: Berlin, Vermont
Posts: 7
Default

Thank you.
lmw2452 is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2019, 04:05 PM   #9
Admiral
 
mmwjr's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Essex, Maryland
Posts: 7,748
Default

Quote:
Originally Posted by lmw2452 View Post
Mike is this a part I can get anywhere, is it a standard part or do I need it specifically or a Maxum? Sorry I'm new at this. Thanks,

Linda
Linda - you get it from a local mercruiser parts store or aftermarket (Sierra) from almost anywhere. Just Google mercruiser slave solenoid, even Walmart has them.
__________________
1997 2400 SCR
5.7 Vortec / Bravo 2
Mike
mmwjr is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2019, 04:10 PM   #10
Ensign
 
Join Date: Jul 2018
Location: Berlin, Vermont
Posts: 7
Default

Thank you Mike I appreciate the assistance.

Linda
__________________

lmw2452 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT. The time now is 06:10 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.