Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 11-20-2009, 12:14 AM   #1
Lt. JG
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 18
Default alpha 1 problems ?

Just purchased a 2000 2300 SC . Love everything about this boat except what we discovered in the outdrive . gimbel bearing shot due to water , water in outdrive . Boat has only 280 hrs and was not used to often . trim switch not working , believe this is due to water at the connectors . Where can water find it's way in on this set up ? Any help would be appreciated . Keith
__________________

keith66 is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2009, 04:46 AM   #2
Admiral

 
seapuppy's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Everett Wa
Posts: 4,681
Default Re: alpha 1 problems ?

Welcome to the zoo...first off..the reason the water entered that the rubber o-ring failed somehow....with that said it could be the bellows also...so..here's what you need to do...the outdrive and gimbal has to come off....the bellows is replaced along with the bearing...new o-ring......check the u-joint and coupler for damage....replace as necessary.....(they're cheap enough to just go ahead and replace it).....
while the drive is off..then replace the impeller in the lower unit.....

or the easiest is to hire a good mechanic to do them...it takes a few hrs but it's best to know what your doing when you replace the bellows...it needs to be glued in...


keep us informed..

SP :hello:
__________________

__________________
Don't compare your life to others. You have no idea what their journey is all about.
------------------------
SSN683 Association member
Par Excellence
------------------------------
2008 Bayliner 340 - "Wild Whim"
--------------------------------------
I live in my own little world....but it's okay-they know me here!!!

Avid practitioner of the martial art: KLIK-PAO.
Tap-Rack-Bang

Anyone that sez "Size doesn't matter" has never owned a boat!
seapuppy is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2009, 12:16 PM   #3
Lt. JG
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 18
Default Re: alpha 1 problems ?

Thanks for the help , I would rather take care of this now then in the spring time .
keith66 is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2009, 10:56 PM   #4
Lt. JG
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 18
Default Re: alpha 1 problems ?

follow up , $ 1,800 to rebuild outdrive .
keith66 is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2009, 11:40 PM   #5
Admiral

 
seapuppy's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Everett Wa
Posts: 4,681
Default Re: alpha 1 problems ?

you got off cheap..mine ran me 2400 bucks..course I chewed up some gears..thanks for the update



SP irate:
__________________
Don't compare your life to others. You have no idea what their journey is all about.
------------------------
SSN683 Association member
Par Excellence
------------------------------
2008 Bayliner 340 - "Wild Whim"
--------------------------------------
I live in my own little world....but it's okay-they know me here!!!

Avid practitioner of the martial art: KLIK-PAO.
Tap-Rack-Bang

Anyone that sez "Size doesn't matter" has never owned a boat!
seapuppy is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2009, 01:25 AM   #6
Lt. Commander
 
oneradride's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Omaha, NE
Posts: 228
Default Re: alpha 1 problems ?

You got off really cheap, a while ago I hit a freaking log in the Missouri River and bent the prop shaft $4,200!!
__________________
Money pit or not..... you got to love 'em! ~ Darren
oneradride is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2009, 04:06 PM   #7
Lt. JG
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 18
Default Re: alpha 1 problems ?

I thought this price kinda high , guess it is low compared to prices you're telling me here . Thanks for all the replies . Keith
__________________

keith66 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
95 Maxum 1700 XR occifer_1999 Maxum Maintenance 1 06-12-2009 01:40 PM
Boat name Stressleave Maxum Owners General Discussions 3 02-10-2009 11:54 PM
Trim tab Hayward_2300SC Maxum Maintenance 5 12-16-2008 06:54 PM
Speedometer stopped working all of a sudden???? M.T. Pockets Maxum Maintenance 12 07-16-2008 05:54 PM
Fiberglass repair 1 seapuppy Maxum Owners General Discussions 0 11-14-2007 10:30 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT. The time now is 03:20 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.