Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 06-19-2017, 09:58 PM   #1
Ensign
 
Join Date: Jun 2017
Location: California
Posts: 5
Default Fresh Water System 2001 year model 2300 SR

I am have having trouble getting my Fresh water System working for my 2001 2300 SR working. Is any one familiar with this boats fresh water system?

Does anyone have The fresh water system Manuel for this year and model boat?
__________________

rmccull is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2017, 10:51 PM   #2
Admiral
 
biggerseagar's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: central Illinois
Posts: 1,894
Default

Welcome aboard!

First these manuals are very vague with specific information.

OK do this in segments. Got water is in the tank. Water from the tank is getting to the pump. Water is getting from the pump to your faucet. The pump is 12volt, there is a switch usually near the faucet, needs to be on. Is the pump working, break the line between the pump and faucet to see if water is being pumped. Also the pump has a mesh strainer and that needs to be clean. If water is being pumped through open up the faucet and you should have water. If not you might have a water line disconnected, check that.

So follow these steps and you will have water!

Good luck

Roger
__________________

biggerseagar is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2017, 11:03 PM   #3
Ensign
 
Join Date: Jun 2017
Location: California
Posts: 5
Default

Thank you so much! I will try that out this weekend. I am not getting water to the sink or the shower head in the back so I will try your suggestions.

Thank you so much for the help!

Rob
rmccull is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2017, 11:06 PM   #4
Admiral
 
mmwjr's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Perry Hall, Maryland
Posts: 5,401
Default

Like Roger said is the water tank full?

Did you turn on the pump? Red rocker switch at galley.

Do you hear the pump running?

Any signs of water at any faucet?

Try disconnecting the pumps output hose to see if it pumping.
__________________
Mike
mmwjr is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2017, 11:23 PM   #5
Ensign
 
Join Date: Jun 2017
Location: California
Posts: 5
Default

Thanks guys!

There is water in the tank. I flipped the switch in the galley but did not hear the pump running.

There is no sign of water at any faucet. Im guessing the pump just needs to be replaced?

Also the water has been in there for two years. It was like that when i bought it and couldn't figure out how to drain it so i just left it in there. But i want to get the system working now. Is there a specific way to drain it and clean/flush the system?

Rob
rmccull is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2017, 01:08 AM   #6
Captain
 
Phillbo's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Arizona
Posts: 855
Default

2 year old water = algae growth. Clean all the filters, replace the pump and dump a lot of bleach in the new water you add after pumping the tank dry.
Phillbo is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2017, 01:19 AM   #7
Lt. JG
 
Join Date: Jun 2017
Location: greenfield ma
Posts: 32
Default system flush

i would check to see if you have power to pump if so then pump is probably bad. if not check fuses and wiring. every spring i flush system with fresh water then add a small amoubt of bleach. kinda smells like city water. i only use water system to wash hands and rinse dirty dishes ect. use bottled water for cooking, brushing teeth, and drinking. good luck.
dave4boats is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2017, 02:11 AM   #8
Admiral
 
mmwjr's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Perry Hall, Maryland
Posts: 5,401
Default

Quote:
Originally Posted by rmccull View Post
Thanks guys!

There is water in the tank. I flipped the switch in the galley but did not hear the pump running.

There is no sign of water at any faucet. Im guessing the pump just needs to be replaced?

Also the water has been in there for two years. It was like that when i bought it and couldn't figure out how to drain it so i just left it in there. But i want to get the system working now. Is there a specific way to drain it and clean/flush the system?

Rob
When you turn on the switch did it light up? If not check the fuse if yes check for power at the pump. Sometimes the pump motor will run but the pump section is bad. There is a prefilter that can clog, it's on the pumps input side.
__________________

__________________
Mike
mmwjr is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT. The time now is 12:15 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.