Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 03-26-2007, 08:39 PM   #1
Ensign
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 7
Default Wrong Prop?

Changed props last week, because I had spun the last one. It was a 14.5X17 and topped out at about 4400 RPM. The new one is a 15X17 and it runs up to almost 4900 RPM and the boat is much slower. This is 24 ft maxum with a 350 and alpha one drive. Do I need to get a 15X19? And why is there so much difference?
tdtinker
__________________

tdtinker is offline   Reply With Quote
Old 03-26-2007, 10:55 PM   #2
Admiral

 
seapuppy's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Everett Wa
Posts: 4,681
Default prop..

something is definitely wrong here..they are both the same pitch but slightly larger..that should have given you more power and if anything lowered your top end...I'd think it was stamped wrong..you should take it back and try a different prop...who makes it?...
.and why by a new prop if you spun the hub..just get a new hub and have it installed by a prop shop...
__________________

__________________
Don't compare your life to others. You have no idea what their journey is all about.
------------------------
SSN683 Association member
Par Excellence
------------------------------
2008 Bayliner 340 - "Wild Whim"
--------------------------------------
I live in my own little world....but it's okay-they know me here!!!

Avid practitioner of the martial art: KLIK-PAO.
Tap-Rack-Bang

Anyone that sez "Size doesn't matter" has never owned a boat!
seapuppy is offline   Reply With Quote
Old 03-26-2007, 11:59 PM   #3
Ensign
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 7
Default Wrong Prop?

I replace the prop becuse it had a couple of dings and it wasn't that much more to get the new prop(Vortex 3 Blade Aluminum Propellers) with hub kit.
tdtinker is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2007, 02:42 AM   #4
Admiral

 
seapuppy's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Everett Wa
Posts: 4,681
Default prop...

ah....well.....then I'd get the prop checked.....it seems that it's either marked wrong or something is wrong....you should not have the rpms going higher.....there is a couple of things I guess....take the prop to a prop shop and have it checked ...they can tell what pitch the blades are........also...what I did when I dinged up my al. prop...was took it to a prop shop...had it reconditioned for under a hundred and a new hub and keep it as a spare.....comes in handy if your out and nail a rock or seomthing...
__________________
Don't compare your life to others. You have no idea what their journey is all about.
------------------------
SSN683 Association member
Par Excellence
------------------------------
2008 Bayliner 340 - "Wild Whim"
--------------------------------------
I live in my own little world....but it's okay-they know me here!!!

Avid practitioner of the martial art: KLIK-PAO.
Tap-Rack-Bang

Anyone that sez "Size doesn't matter" has never owned a boat!
seapuppy is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2007, 08:45 PM   #5
Ensign
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 7
Default Wrong Prop?

Took the old prop to Tacoma propeller and it is a
14 1/2 X 17 but it is cupped. Making it more like a 19" pitch. The Vortex 15 X 17 is not cupped and is really closer to a 15X16. Tacoma propeller is going to cup my prop at no charge. This should fix the problem.
tdtinker is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2007, 02:11 PM   #6
Admiral

 
seapuppy's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Everett Wa
Posts: 4,681
Default prop

That's great news!!...keep us in the loop when you test it.....
__________________
Don't compare your life to others. You have no idea what their journey is all about.
------------------------
SSN683 Association member
Par Excellence
------------------------------
2008 Bayliner 340 - "Wild Whim"
--------------------------------------
I live in my own little world....but it's okay-they know me here!!!

Avid practitioner of the martial art: KLIK-PAO.
Tap-Rack-Bang

Anyone that sez "Size doesn't matter" has never owned a boat!
seapuppy is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2007, 03:12 AM   #7
Ensign
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 7
Default Wrong Prop?

Removed the prop this morning and had it cupped by Tacoma Propeller while I waited. Had the new prop back on and on the water in less than an hour. The boat ran great. Great speed, got on plane right away. Thanks to everyone for your advice.
tdtinker
tdtinker is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2007, 04:30 AM   #8
Admiral

 
seapuppy's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Everett Wa
Posts: 4,681
Default prop

that's good news....glad it all worked out....
__________________

__________________
Don't compare your life to others. You have no idea what their journey is all about.
------------------------
SSN683 Association member
Par Excellence
------------------------------
2008 Bayliner 340 - "Wild Whim"
--------------------------------------
I live in my own little world....but it's okay-they know me here!!!

Avid practitioner of the martial art: KLIK-PAO.
Tap-Rack-Bang

Anyone that sez "Size doesn't matter" has never owned a boat!
seapuppy is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT. The time now is 06:19 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.