Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 08-29-2017, 02:03 PM   #1
Ensign
 
Join Date: Aug 2017
Posts: 7
Default Rough acceleration/vibration from 600-900 rpm 2700 SCR

Hey All I am experiencing a rough acceleration/vibration and RPMs between six and 900 start up and plane. When I bought the boat it was repaired when broken but not maintained. So I went through and changed the plugs the wires, cap, rotor, electronic ignition sensor, fuel filter and did an oil change. When I inspected the parts they appeared to be original and the boat is a 1996. After replacing the ignition I noticed a rough acceleration between six and 900 and some hesitation, once It gets to 1000 RPMs it runs like a clock. Looking for insight? Does the new ignition change require timing to be adjusted? I did have to raise the idol afterwards as it was lower once everything was changed. Thanks Sean
__________________

Luvdamaxums is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2017, 05:06 PM   #2
Admiral
 
mmwjr's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Perry Hall, Maryland
Posts: 5,470
Default

The ignition sensor is not a normal maintenance item and typically only gets replaced upon failure. Ignition timing should always be checked/set after replacing any ignition component however improper timing should not cause a roughness. I would re-install the old ignition sensor to see if that clears things up. It would also be helpful to know the year and engine we are talking about.
__________________

__________________
Mike
mmwjr is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2017, 06:34 PM   #3
Ensign
 
Join Date: Aug 2017
Posts: 7
Default

1996 7.4l
Luvdamaxums is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2017, 06:37 PM   #4
Ensign
 
Join Date: Aug 2017
Posts: 7
Default

The reason I replace sensor was it was very gasy at start up. I was told by a mechanic the new sensor corrects that which it did.
Luvdamaxums is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2017, 07:06 PM   #5
Moderator

 
Join Date: Apr 2008
Posts: 3,620
Default

Moved from "Forum Support | Suggestion Box | News" to "Engines"
__________________
Shhhhhh!!! Please lower your voice, the boat is sleeping.
shrew is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2017, 09:12 PM   #6
Admiral
 
mmwjr's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Perry Hall, Maryland
Posts: 5,470
Default

Quote:
Originally Posted by Luvdamaxums View Post
1996 7.4l
Yeah figured that out as I latter saw you said 1996 and its a 2700 which to my knowledge only came with the 7.4
__________________
Mike
mmwjr is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2017, 09:14 PM   #7
Admiral
 
mmwjr's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Perry Hall, Maryland
Posts: 5,470
Default

Quote:
Originally Posted by Luvdamaxums View Post
The reason I replace sensor was it was very gasy at start up. I was told by a mechanic the new sensor corrects that which it did.
None the less I would put the old one in to see if it fixes the issue as even new parts can be bad. I believe the new ones have three wires where the old one only had two connections, is this how yours is?
__________________
Mike
mmwjr is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2017, 01:59 AM   #8
Ensign
 
Join Date: Aug 2017
Posts: 7
Default

Quote:
Originally Posted by mmwjr View Post
None the less I would put the old one in to see if it fixes the issue as even new parts can be bad. I believe the new ones have three wires where the old one only had two connections, is this how yours is?

Yes it has 3 wires. Extra is a ground.
Luvdamaxums is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2017, 01:36 PM   #9
Lt. Commander
 
gmc60's Avatar
 
Join Date: Dec 2014
Location: Mass
Posts: 160
Default

I found my vibration came from some barnacles on forward prop 1600 rpm anything before or after was smooth .It must have thrown is out of balance. Bravo 3. It felt like motor was going bad on me.
gmc60 is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2017, 02:27 PM   #10
Ensign
 
Join Date: Aug 2017
Posts: 7
Default

Good suggestion with prop but just changed mine to SS. So it is clean. Fresh water boat. I'm going to put old ignition sensor back in and check the choke operation. It's prob original1996 as well.
__________________

Luvdamaxums is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
acceleration, hesitation, vibration

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT. The time now is 08:55 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.