Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 03-23-2011, 03:54 AM   #1
Ensign
 
Join Date: Mar 2011
Location: Lexington SC
Posts: 6
Default Motor or Outdrive????

Took the fam out on the lake for a nice dinner to enjoy the beautiful SC weather. The boat ran great on the way out. On the return trip, sad face. My boat normally runs approximately 46mph at full throttle (5.7L/Bravo3.) at full throttle, I only got up to about 32mph. The engine sounded a little bit louder than usual. Rpm's seemed to be normal. It had been winterized up until last Sat. And it ran well, no issues. Anybody have any ideas so that I can be prepared? Taking it back out tomorrow. Thanks in advance
__________________

Lake Murray Maxum is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2011, 01:31 PM   #2
Moderator

 
Join Date: Apr 2008
Posts: 3,600
Default

Headwind, opposing current or tide, or heavier than normal boat load (e.g. more guests than normal)? How were the engine temps? what about RPM's? Certainly speed is important, but I'm curious if the RPM's were coming up to the Max RPM range during the same time period. How was speed being measured? Speedo or GPS?
__________________

__________________
Leave me alone, it's Boating Season!!!
shrew is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2011, 02:04 PM   #3
Admiral

 
seapuppy's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Everett Wa
Posts: 4,681
Default

could be alot of things...since the load was the same coming in as going out...that's probably not it..however it could be bad gas....it sat for quite awhile and gas can be bad.......I'd run it some more and then refill the tank...go back out....see if that doesn't fix it...also if it does it again...check the gas cap..open it up while idling..if you hear a hissing sound when you open it...that may mean the vent maybe blocked or clogged by a mud dobber or some other critter..


SP
__________________
Don't compare your life to others. You have no idea what their journey is all about.
------------------------
SSN683 Association member
Par Excellence
------------------------------
2008 Bayliner 340 - "Wild Whim"
--------------------------------------
I live in my own little world....but it's okay-they know me here!!!

Avid practitioner of the martial art: KLIK-PAO.
Tap-Rack-Bang

Anyone that sez "Size doesn't matter" has never owned a boat!
seapuppy is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2011, 02:48 PM   #4
Admiral
 
biggerseagar's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: central Illinois
Posts: 1,911
Default

When is the last time you changed your impellers? You have B-2"s right..........Instead of pumping water your pumping air. I didn't notice the diference in sound while running until my wife said something............

Roger
biggerseagar is online now   Reply With Quote
Old 03-23-2011, 03:10 PM   #5
Admiral

 
ss3964spd's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Fairfax Va
Posts: 1,512
Send a message via Yahoo to ss3964spd
Default

Quote:
Originally Posted by Lake Murray Maxum View Post
The boat ran great on the way out.
My boat normally runs approximately 46mph at full throttle (5.7L/Bravo3.)
at full throttle, I only got up to about 32mph.
The engine sounded a little bit louder than usual.
Rpm's seemed to be normal.
What was the RPM reading when you were doing 32 at WOT? In other words, were the RPM' normal while running at 32, or were the RPM normal for WOT but still only running at 32?

Dan
ss3964spd is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2011, 04:20 PM   #6
Admiral

 
seapuppy's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Everett Wa
Posts: 4,681
Default

I doubt with any outdrive will pump air up into the engine would affect the rpm/speed of the boat..that usually is indicative of high temps...no cooling water getting to the heads....we need to understand what his wot is on the engine and what his speed is...if his speed is reduced yet he's reaching wot...then most likely he's spun a hub........


SP
__________________
Don't compare your life to others. You have no idea what their journey is all about.
------------------------
SSN683 Association member
Par Excellence
------------------------------
2008 Bayliner 340 - "Wild Whim"
--------------------------------------
I live in my own little world....but it's okay-they know me here!!!

Avid practitioner of the martial art: KLIK-PAO.
Tap-Rack-Bang

Anyone that sez "Size doesn't matter" has never owned a boat!
seapuppy is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2011, 01:25 AM   #7
Ensign
 
Join Date: Mar 2011
Location: Lexington SC
Posts: 6
Default

Thanks for all the feedback! I was wot when I hit 32mph on return to marina. In my instant panic I noticed my rpm to be around 5000. When boat is functioning normal at wot, rpm are around 5000. I was gauging speed by speedometer. The impeller was replaced in spring 2009. Only about 40 hours on it. I wasn't able to get the boat out today because of 30mph winds but am hoping to get it back out within next couple of days. I will report back in once I get the boat back out of the marina. Thanks all and I appreciate it.
Lake Murray Maxum is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2011, 03:32 AM   #8
Admiral

 
seapuppy's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Everett Wa
Posts: 4,681
Default

what's the pitch of the prop.???...sounds to me like a spun hub personally..


oh..and welcome to the zoo..

SP
__________________
Don't compare your life to others. You have no idea what their journey is all about.
------------------------
SSN683 Association member
Par Excellence
------------------------------
2008 Bayliner 340 - "Wild Whim"
--------------------------------------
I live in my own little world....but it's okay-they know me here!!!

Avid practitioner of the martial art: KLIK-PAO.
Tap-Rack-Bang

Anyone that sez "Size doesn't matter" has never owned a boat!
seapuppy is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2011, 03:01 PM   #9
Admiral

 
ss3964spd's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Fairfax Va
Posts: 1,512
Send a message via Yahoo to ss3964spd
Default

Yeah, if RPM's were actually at 5K, and you were only running at 32, sure sounds like you may have spun a hub.

Although I've never spun one I'd think it should be easy to verify: From a stand still throttle up hard. If the hub has spun you'll see the RPM's jump but there won't be a cooresponding increase in speed.
__________________

ss3964spd is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT. The time now is 12:13 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.