Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 08-28-2010, 09:20 AM   #1
Lt. JG
 
fatboy.1234's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 34
Default 5.7lt alpha 1 drive making noise when puting into gear

hi i took my boat out today and when i changed into gear it made a slight grinding noise and it also did it in reverse ??
it ran fine but only that noise when i changed into gear

any help??? is it normal?

thanks ...................
__________________

fatboy.1234 is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2010, 03:20 PM   #2
Admiral

 
seapuppy's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Everett Wa
Posts: 4,681
Default

are you talking about the clunk or chunk when it goes into gear??..that's normal....if it grinds and sounds like sand grinding away...that's not good...you see...there is no clutch for you to engage the fwd/reverse gear...so there is an engine cut out which momentarily cuts the engine while you shift..the clunk is the gear synching and slipping into gear....to be sure your not doing any damage...you can pull the oil plug at the bottom of the drive and check some of the oil for any metal shavings.....

SP
__________________

__________________
Don't compare your life to others. You have no idea what their journey is all about.
------------------------
SSN683 Association member
Par Excellence
------------------------------
2008 Bayliner 340 - "Wild Whim"
--------------------------------------
I live in my own little world....but it's okay-they know me here!!!

Avid practitioner of the martial art: KLIK-PAO.
Tap-Rack-Bang

Anyone that sez "Size doesn't matter" has never owned a boat!
seapuppy is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2010, 04:04 PM   #3
Lt. JG
 
fatboy.1234's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 34
Default

thanks again seapuppy
i checked the oil and no shavings , gimble was replaced no so long ago
is there any way to stop the noise ?
thanks ....................
fatboy.1234 is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2012, 06:59 PM   #4
Ensign
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 1
Default

hi i took my boat out yesterday a 2008 1900 sr3 and when i changed into neutral I heard a grinding noise ??
It ran fine on the lake just couldn't put it in neutral. Does anyone know what that can mean?
salsa1313 is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2012, 08:23 PM   #5
Admiral

 
seapuppy's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Everett Wa
Posts: 4,681
Default

it could mean alot of things but first thing that comes to mind is the bull gears are gone.....take the boat out of the water.....look at the top of your drive unit...there is a cap with 4 silver star bolts on top....remove those and gently pry that square cap off.....that exposes the bull gear.....look at the gear and see if there's any metal parts or filings floating around....be careful not to loose or damage that oring gasket....

if you see filings...your drive is in need of repair...

oh...and welcome to the zoo...
SP
__________________
Don't compare your life to others. You have no idea what their journey is all about.
------------------------
SSN683 Association member
Par Excellence
------------------------------
2008 Bayliner 340 - "Wild Whim"
--------------------------------------
I live in my own little world....but it's okay-they know me here!!!

Avid practitioner of the martial art: KLIK-PAO.
Tap-Rack-Bang

Anyone that sez "Size doesn't matter" has never owned a boat!
seapuppy is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT. The time now is 02:56 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.