Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 06-21-2010, 01:53 PM   #1
Lt. JG
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 20
Default Depth Finder Problem

I am wondering how exactly the depth finder alarm works. I have a 00 Maxum 1900 SC. Right now it seems to only display "--". I wonder if I might have messed something up, this boat is new to me. It use to display the depth and then it started to intermittently show "--". Then it displayed like 245, when the deepest part of the bay is 70ft. Now it only displays "--". Any ideas or suggestions on how I can fix this?

Thanks,

Hostage
__________________

Hostage is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2010, 02:38 PM   #2
Moderator

 
Join Date: Apr 2008
Posts: 3,558
Default

My depth finder shows "--" when the depth is too deep or I'm running too fast for it to pick up the signal.

The depth finder alarm gets set to a predetermined depth (predeterminied by you), then when the depth gets shallower than than the preconfigured depth, then the alarm goes off. I would expect that if the sounder is returning "--" it would be intpretted as 'no reading' and the alarm would not sound as a result.

I think these are mutually exclusive topics. My depth sounder is sketchy too, so I'm unsure how to resolve that aspect of the problem.
__________________

__________________
Leave me alone, it's Boating Season!!!
shrew is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2010, 03:15 PM   #3
Lt. JG
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 20
Default

Could I have messed with the Alarm to make the depth sounder display "--"
Hostage is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2010, 06:36 PM   #4
Moderator

 
Join Date: Apr 2008
Posts: 3,558
Default

I can't see how they would be related at all. If I recall you toggle through the depths on the alarm and can set it to zero. I have mine off. It doesn't work at 25kts. and I know when I'm coming into shallow water to anchor. If I'm unsure of the area and going very slow I have one eye on the depth guage anyway, so I don't have much use for the alarm.
__________________
Leave me alone, it's Boating Season!!!
shrew is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2010, 07:09 PM   #5
Lt. JG
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 20
Default

I finally fixed this, it took me to till the end of the season and I want to let anyone else know who might be having the same problem. The most common problem I heard was with the transducer, so I happen to the same one on ebay, I hung it over the side to test to see if that was the problem, it didn't fix the problem. One day I was out the depth finder started displaying accurate results, so I plugged in the new transducer to verify that it also worked. I then was sure the only problem left was the depth finder display and not the transducer. I found a similar model depth finder gauge and plugged it in and it worked . I love it and it works great. It is hard to find. I also found out for ~$50 Standard Horizon, will fix your depth finder gauge. Though i went ahead and got the other one it has NMEA output as mine didn't
Hostage is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2010, 01:00 PM   #6
Admiral

 
seapuppy's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Everett Wa
Posts: 4,681
Default

cool...thanks for the report out.......



SP
__________________

__________________
Don't compare your life to others. You have no idea what their journey is all about.
------------------------
SSN683 Association member
Par Excellence
------------------------------
2008 Bayliner 340 - "Wild Whim"
--------------------------------------
I live in my own little world....but it's okay-they know me here!!!

Avid practitioner of the martial art: KLIK-PAO.
Tap-Rack-Bang

Anyone that sez "Size doesn't matter" has never owned a boat!
seapuppy is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT. The time now is 06:23 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.